Llibres a les maletes

Cerca
Centre Cultural La Nau, Sala Oberta, Universitat de València
16 de febrer a 26 d'abril de 2015
Llibres a les maletes, universitaris a l'estranger
Vaya al Contenido

Menu Principal:

 

Departament de Medicina Interna, Mount Sinai Hospital, Minneapolis. 1967

 

Històricament, la Universitat ha sigut i continua sent el lloc per excel•lència de creació i transmissió del saber i de la ciència. Aquesta és, sens dubte, una funció irrenunciable per a la institució universitària i plena de sentit en el nostre món contemporani, tant en les activitats reglades de docència i recerca, com en les més obertes de difusió cultural i contribució a la democràcia i la societat del coneixement.
La Universitat ha de funcionar com un nínxol socioecològic per al pensament lliure i la crítica racional. Tot i això, sovint les universitats concretes d'un país es veuen sotmeses a formes de control i de poder que ofeguen el desplegament de la seua missió. Aleshores es fa més necessari emfatitzar el seu caràcter universal com a referent crític i com a via d’escapament per a afavorir la seua reforma.
En l'Espanya del franquisme i de la postguerra, entre 1945 i 1979, un grup ampli de professors i professores (aquestes en menor quantitat, per raó de la visió patriarcal de l'època) tingueren l'oportunitat de formar-se a l'estranger i d'aportar aires nous a les nostres aules.
                                                                                                         
A aquest grup de professors i professores i a les seues estades a l'estranger està dedicada l'exposició Llibres als maletes. Universitaris a l’estranger 1945-1979.
Els qui van protagonitzar aquesta aventura acadèmica parlen d'aquest viatge com una presa de consciència d'una nova realitat que anhelaven; expliquen que la major diferència entre Espanya i l'estranger més desenvolupat era, sens dubte, per un costat, la situació inusual d'Espanya com a dictadura i la seua falta de llibertat i, per un altre, anant a aspectes tècnics, el dèficit en disponibilitat tècnica d'equipament dels laboratoris, amb infraestructures que no estaven preparades per motius econòmics. L'estada a l'estranger els va comportar una revolució mental, tant en mètodes de treball com en ‘visió’ institucional i de l'entorn, i es van establir connexions i contactes difícilment assolibles sense una prèvia estada personal. A més, acadèmicament, van introduir noves línies de recerca que van modernitzar la nostra universitat.

Aquesta mostra posa a la disposició del públic una interessant reflexió social, acadèmica i cultural, sobre un període tan significatiu i apassionant (1945-1979), tan ric i complex, i també tan difícil. Al seu torn, ajuda a recuperar l'esperit d'unes persones i d'una època que, a poc a poc, van contribuir a la modernització acadèmica, social i política.

 
© 2015 Taller d'Audiovisuals, Universitat de València
Regreso al contenido | Regreso al menu principal